28 września obchodziliśmy Światowy Dzień Jabłka.
Nikt nie musi nas przekonywać, że jabłka mają dobry wpływ na nasze zdrowie. Z tej okazji zrobiliśmy pyszny sok jabłkowy z dodatkiem marchewki.
Było bardzo smacznie. <txt>
Ciekawostka:
"Jabłka i ich właściwości lecznicze były znane już ok. 6500 r. p.n.e. w regionie położonym pomiędzy Morzem Czarnym a Morzem Kaspijskim, skąd pochodzą. Te bogate w liczne witaminy owoce były też przysmakiem starożytnych Rzymian i Greków. Nasi przodkowie nie byli gorsi - w wykopaliskach Biskupina znaleziono ślady jabłoni rosnących tam już ok. 1600 r. p.n.e." <txt>
Źródło: https://www.poradnikzdrowie.pl |
"Obecnie wartości odżywcze i prozdrowotne działanie polskich jabłek są doceniane w wielu innych krajach, ponieważ Polska jest jednym z głównych producentów tych owoców na świecie. Wartość odżywcza jabłek nie jest jednakowa i zależy od odmiany, od tego, czy są one bardziej lub mniej dojrzałe, nawet od ich wielkości." <txt>
Polecamy:
KLIKNIJ NA BANER I DOWIEDZ SIĘ WIĘCEJ