24 listopada, kalendarz odkrył przed nami Dzień Buraka. Z tej okazji zorganizowaliśmy w Pracowni Rękodzieła trening kulinarny, który połączyliśmy z nauką planowania budżetu. Wraz z naszymi uczestnikami udaliśmy się na zakupy, a po powrocie stworzyliśmy pyszną sałatkę warzywną.
Oto prosty przepis:
- Umyty i osuszony szpinak wrzuć do naczynia.
- Pokrój buraczki i posyp nimi sałatkę.
- Możesz także pociąć buraczki w plastry za pomocą mandoliny.
- Pokrój fetę na kostkę (lub pokrusz palcami) i posyp sałatkę prażonymi pestkami słonecznika.
Dodatkowo, warto podkreślić, że buraki mają liczne walory zdrowotne, m.in. korzystny wpływ na układ krążenia, poprawę funkcji mózgu i regulację ciśnienia krwi. To nie tylko pyszna, ale i zdrowa przekąska! <txt>
Fotogaleria: