Witam Was w kolejnym tygodniu pracy zdalnej, przygotowałam dla Was kilka zadań do wykonania w domu.
Zadanie1
Muzykoterapia - Marakasy - zrób to sam
Cele:
- Niwelowanie napięć mięśniowych, nerwowych;
- Psychiczne i fizyczne odprężenie,
- Kształtowanie umiejętności relaksacyjnych;
- Wzmacnianie motoryki małej;
Dzisiaj proponuję Wam zrobienie własnoręcznie( lub z pomocą) prostego instrumentu muzycznego.
Jego wykonanie jest bardzo proste, nie wymaga dużo czasu, a wykonacie go z materiałów, które macie w domu.
Do zrobienia marakasu będziecie potrzebować:
- rolkę po papierze toaletowym lub ręczniku papierowym,
- dwie łyżki plastikowe lub metalowe
- plastikowe jajko np. z jajka niespodzianki
- ryż lub inne suche nasiona(groch, kasza)
- gumki recepturki,
- kolorowy papier lub kolorowe taśmy
Do środka plastikowego jajka wsypcie ryż, zamknijcie jajko i włóżcie je pomiędzy dwie łyżki, które okleimy taśmą a następnie kolorowym papierem i instrument gotowy , prawda że nie jest trudne.
Dźwięki mogą być różne, zależy to jakich ziarenek użyjecie. Możecie zrobić kilka , każdy wypełniony innym materiałem. Teraz potrząśnijcie nimi i porównajcie dźwięki. Inny sposób to z rolki po papierze obejrzyjcie film instruktażowy a następnie posłuchać jak używa marakasów muzyk.
Kliknij w poniższe linki:
https://www.youtube.com/watch?v=4UU60J7siGw
https://www.youtube.com/watch?v=kiQe4cW90pk
https://www.youtube.com/watch?v=lF4pfhxlTr0
Zadanie 2
Temat: Propagowanie Zdrowego Odżywiania
Cele:
1 Kształtowanie i rozwijanie wiedzy na temat zdrowego odżywiania;
- Nauka urozmaicenia własnego sposobu żywienia;
- Promowanie aktywnego stylu życia;
- Zapoznanie się z wartościami odżywczymi poszczególnych produktów;
- Jedzenie jest częścią naszego życia, w związku z tym powinno dostarczać nie tylko podstawowych składników odżywczych, ale i przyjemności.
- Właściwe odżywianie jest bardzo ważne dla prawidłowego wzrastania oraz utrzymania dobrego stanu zdrowia.
- Prawidłowo dobrana dieta powinna zapewnić odpowiednią ilość energii i składników odżywczych.
- Nieodpowiednia dieta może prowadzić do wielu chorób.
- W komponowaniu( układaniu) urozmaiconych posiłków pomaga korzystanie z piramidy zdrowego żywienia.
ZASADY ZDROWEGO ŻYWIENIA związane z Piramidą Zdrowego Żywienia Aktywności Fizycznej dla osób dorosłych
- Spożywaj posiłki regularnie (4-5 posiłków co 3-4 godziny).
- Warzywa i owoce spożywaj jak najczęściej i w jak największej ilości, co najmniej połowę, tego co jesz. Pamiętaj o właściwych proporcjach: 3/4 - warzywa i 1/4 - owoce.
- Spożywaj produkty zbożowe, zwłaszcza pełnoziarniste.
- Codziennie spożywaj co najmniej 2 duże szklanki mleka. Możesz je zastąpić jogurtem, kefirem i - częściowo - serem.
- Ograniczaj spożycie mięsa (zwłaszcza czerwonego i przetworzonych produktów mięsnych do 0,5 kg/tyg.). Jedz ryby, nasiona roślin strączkowych i jaja.
- Ograniczaj spożycie tłuszczów zwierzęcych. Zastępuj je olejami roślinnymi.
- Unikaj spożycia cukru i słodyczy (zastępuj je owocami i orzechami).
- Nie dosalaj potraw i kupuj produkty z niską zawartością soli. Używaj ziół - mają cenne składniki i poprawiają smak.
- Pamiętaj o piciu wody, co najmniej 1,5 l dziennie.
- Nie spożywaj alkoholu.
Ćwiczenie 1
Przygotuj sobie kredki lub mazaki, nożyczki, klej, kartki papieru.
- pobierz , wytnij , ułóż i przyklej na kartkę piramidę według wzoru (rys. 2)
- pobierz, wydrukuj i pokoloruj warzywa (rys. 3)
- pobierz, wydrukuj i pokoloruj te warzywa, które najczęściej jadasz( rys. 4)
- pobierz, wydrukuj i wykonaj według polecenia ( rys. 5 i 6 )
Ćwiczenie 2
Waszym zadaniem ( samodzielnie lub z pomocą) będzie przygotowanie zdrowszej wersji dań takich jak na przykład frytki, burgery, chipsy - wybór należy do Was.
Rodzicu/ opiekunie zrób i przyślij zdjęcie z wykonanego zadania do Nas, będzie nam bardzo miło - czekamy.
Dla ułatwienia kliknijcie w link i obejrzyjcie film instruktażowy:
https://www.youtube.com/watch?v=8UcXuU-IQLU
https://www.youtube.com/watch?v=_yC2ipLxuMo
Karty pracy
POBIERZ I WYDRUKUJ! | |
POBIERZ I WYDRUKUJ! | |
POBIERZ I WYDRUKUJ! |
Zadanie 3
Trening ruchowy - ćwiczenia
Cele:
- Rozwijanie sprawności ruchowej;
- Uświadomienie korzyści dla organizmu wynikających z ćwiczeń gimnastycznych;
- Rozwijanie motoryki małej i dużej;
- Kształtowanie prawidłowej postawy i wzmacnianie napięcia mięśniowego;
W poprzednim zadaniu zapoznaliśmy się z piramidą zdrowego odżywiania, w której przedstawiono że oprócz prawidłowego doboru produktów ważną rolę odgrywają ćwiczenia ruchowe.
Pamiętajcie aby ćwiczenia i tempo ich wykonywania były dostosowane do Waszych możliwości, nic ponad własne siły.
Kliknij w poniższy link i spróbuj poćwiczyć w domu.
https://www.youtube.com/watch?v=2WoPJi9rVrM&t=48s
Zadanie 4
Trening kulinarny - Rogaliki
Cele:
- Rozwijanie sprawności manualnej i koordynacji wzrokowo - ruchowej;
- kształtowanie prawidłowych nawyków dotyczących higieny i estetyki przygotowania posiłków,
- Kształtowanie prawidłowych zasad BHP w kuchni;
W poprzednich zadaniach omawialiśmy zasady zdrowego odżywianie, które jest bardzo ważne ale myślę że należy nam się odrobina przyjemności.
Dzisiejsza propozycja to przygotowanie rogalików, które mają swoje święto dnia 30 stycznia.
Życzę owocnej pracy i SMACZNEGO.
Przed przystąpieniem do pracy przygotuj:
- potrzebne produkty według przepisu;
- przygotuj miejsce pracy;
W czasie pracy pamiętaj o bezpieczeństwie i przestrzeganiu higieny - częste mycie rąk.
Rodzicu/ opiekunie zrób zdjęcie i przyślij do Nas będzie nam bardzo miło.
Ciasto krucho - drożdżowe:
- 500 g mąki pszennej
- 250 g zimnego masła (lub margaryny)
- 40 g świeżych drożdży lub 12 g drożdży instant
- 1 łyżeczka cukru
- 2 jajka (rozmiar M)
- 2 łyżki gęstej, kwaśnej śmietany 18% lub jogurtu greckiego (daję 45 g)
- szczypta soli
Nadzienie:
- marmolada lub gęste powidła
Dodatkowo:
- 1 jajko
- cukier (u mnie drobny do wypieków, ale może być grubszy)
Sposób przygotowania:
1. Śmietanę (lub jogurt) przełożyć np. do miski. Miskę wstawić do gorącej wody i mieszać śmietanę, aż będzie lekko ciepła. Miskę z lekko ciepłą śmietaną wyciągnąć z wody, dodać pokruszone świeże (lub suszone) drożdże i cukier. Wymieszać łyżką na gładką papkę. Przykryć ściereczką i odstawić zaczyn w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na ok. 10- 15 minut.
2. Do dużej miski wsypać mąkę. Dodać sól, pokrojone na kawałki masło, jajka i wyrośnięty zaczyn. Wyrobić ciasto na gładką, jednolitą masę. Gotowe ciasto owinąć w folię spożywczą i wstawić do lodówki na co najmniej 1 godzinę.
3. Ciasto podzielić na cztery równe części.
4. Każdą część, jedną po drugiej, rozwałkować na posypanym mąką blacie w kształt koła na grubość ok. 3 mm i pociąć na 8 trójkątów.
5. Na każdy trójkąt nałożyć ok. 1 łyżeczki marmolady lub niecałą łyżeczkę powideł i zwinąć od podstawy do wierzchołka trójkąta, tworząc rogaliki. (Końcówka ciasta powinna być podwinięta pod spód rogalika). Gotowe rogaliki układać w odstępach na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. (Wychodzą 2 blachy rogalików).
6. Odstawić przykryte ściereczką do wyrośnięcia na ok. 20 minut.
7. Jajko rozkłócić i przy pomocy pędzelka posmarować rogaliki. Posypać cukrem.
8. Piec w nagrzanym piekarniku, jedną blachę po drugiej, ok. 20- 25 minut do zarumienienia w temperaturze 180°C, grzałka góra- dół.
Uwaga:
Gotowe rogaliki można przechowywać zawinięte w worku foliowym lub w puszce do kilku dni. Można je również zamrozić. W tym celu należy włożyć je do woreczka do mrożenia i zamrozić. Przed spożyciem, wyciągnąć je i pozostawić w temperaturze pokojowej do rozmrożenia.