Witam, zapraszam na zajęcia
W tym tygodniu proponuje Wam trzy zajęcia:
Zadanie nr 1
Podążaj według wzoru (ręka i noga) – ćwiczenie sensoryczne
Zabawa, którą dzisiaj proponujemy nie dość, że rozwija integrację sensoryczną,
to jeszcze wspomaga koordynację wzrokowo – ruchową.
Będziemy potrzebować:
- kolorowych kartek
- nożyczek
- taśmy dwustronnej
- ołówka
![]() | ![]() | ![]() |
Zaczynamy od narysowania konturów stóp i dłoni. Po ich wycięciu przyklejamy je według własnej koncepcji taśmą dwustronną. Zadanie polega na prawidłowym przejściu przez wyznaczoną trasę.
Zadanie nr 2
Posegreguj pompony – zabawa edukacyjna
Ćwiczenie, które chcę Wam zaproponować jest to nauka podstawowych kolorów.
Będziemy potrzebować:
- kolorowych małych pomponików
- kleju
- małych pojemników
- kolorowych kartek
(u nas był to kolor: żółty, niebieski, zielony i czerwony).
![]() | ![]() |
![]() | ![]() |
Pracę zaczynamy od przyklejenia kolorowej kartki na dno pojemnika. Następnie segregujemy pompony według wskazanego koloru. Powodzenia!!!!
Zapraszam Was na trening kulinarny
Zajęcia nr 3
Bułeczki świnki
![]() |
Świnki z drożdżowego ciasta to pyszna i urocza przekąska, która smakuje równie dobrze na ciepło :) jak i na zimno. Jako nadzienie możecie użyć owoców ze słoika, porządnego babcinego dżemu lub najprościej – Waszej ulubionej czekolady.
Składniki:
2 szklanki mąki
3 jajka
50 g drożdży
0,5 kostki margaryny
0,5 szklanki cukru
100 ml mleka
+ tabliczka czekolady
Jak zrobić świnki?
Margarynę roztapiamy na małym ogniu i odstawiamy do przestudzenia. Jajka wbijamy do miseczki, dokładnie mieszamy. Do małego naczynia odkładamy jedną łyżkę roztrzepanych jajek (świetnie nadają się na “klej”, żeby przymocować uszy
i ryjki świnek). Do przestudzonej margaryny wlewamy jajka i prawie cały cukier (zostawiamy około 2 – 3 łyżeczek), całość mieszamy.
![]() |
W ciepłym mleku rozpuszczamy cukier i drożdże, odstawiamy do wyrośnięcia (warto na nie spoglądać od czasu do czasu, lubią uciekać).
![]() |
W dużej misce łączymy mąkę, wyrośnięte drożdże i margarynę z jajkami i cukrem. Zarabiamy ciasto dodając w razie potrzeby trochę mąki.
![]() |
Wałkujemy ciasto na grubość około 0,5 cm podsypując mąką. Układamy na jednym brzegu w odstępach co kilka centymetrów po kostce czekolady, przykrywamy czekoladę drugim końcem ciasta. Za pomocą szklanki wycinamy kółka, tak żeby czekolada zawsze była w samym środku (jeśli znajdzie się na brzegu kółka może wypłynąć podczas pieczenia).
![]() | ![]() | ![]() |
Ciastka przekładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia zostawiając duże odstępy, żeby miały miejsce na wyrośnięcie.
![]() |
Nastawiamy piekarnik na temperaturę 200 stopni.
Kieliszkiem wycinamy po trzy mniejsze kółka na każdą głowę świnki. Z jednego robimy ryjek – dziurki można wyciąć za pomocą słomki, z pozostałych dwóch uszy. Gotowe elementy przyklejamy do głowy świnki używając jak kleju roztrzepanego jajka.
![]() |
Świnki wstawiamy do rozgrzanego piekarnika na około 15 min.
Oczy możemy zrobić z roztopionej polewy czekoladowej (dekorujemy przestudzone świnki) lub z czekoladowych dropsów (przyklejamy na ciepłe ciastka).
![]() | Smacznego! |