Witam, zapraszam na zajęcia
W tym tygodniu proponuje Wam trzy zajęcia:
Zadanie nr 1
Podążaj według wzoru (ręka i noga) – ćwiczenie sensoryczne
Zabawa, którą dzisiaj proponujemy nie dość, że rozwija integrację sensoryczną,
to jeszcze wspomaga koordynację wzrokowo – ruchową.
Będziemy potrzebować:
- kolorowych kartek
- nożyczek
- taśmy dwustronnej
- ołówka
Zaczynamy od narysowania konturów stóp i dłoni. Po ich wycięciu przyklejamy je według własnej koncepcji taśmą dwustronną. Zadanie polega na prawidłowym przejściu przez wyznaczoną trasę.
Zadanie nr 2
Posegreguj pompony – zabawa edukacyjna
Ćwiczenie, które chcę Wam zaproponować jest to nauka podstawowych kolorów.
Będziemy potrzebować:
- kolorowych małych pomponików
- kleju
- małych pojemników
- kolorowych kartek
(u nas był to kolor: żółty, niebieski, zielony i czerwony).
Pracę zaczynamy od przyklejenia kolorowej kartki na dno pojemnika. Następnie segregujemy pompony według wskazanego koloru. Powodzenia!!!!
Zapraszam Was na trening kulinarny
Zajęcia nr 3
Bułeczki świnki
Świnki z drożdżowego ciasta to pyszna i urocza przekąska, która smakuje równie dobrze na ciepło :) jak i na zimno. Jako nadzienie możecie użyć owoców ze słoika, porządnego babcinego dżemu lub najprościej – Waszej ulubionej czekolady.
Składniki:
2 szklanki mąki
3 jajka
50 g drożdży
0,5 kostki margaryny
0,5 szklanki cukru
100 ml mleka
+ tabliczka czekolady
Jak zrobić świnki?
Margarynę roztapiamy na małym ogniu i odstawiamy do przestudzenia. Jajka wbijamy do miseczki, dokładnie mieszamy. Do małego naczynia odkładamy jedną łyżkę roztrzepanych jajek (świetnie nadają się na “klej”, żeby przymocować uszy
i ryjki świnek). Do przestudzonej margaryny wlewamy jajka i prawie cały cukier (zostawiamy około 2 – 3 łyżeczek), całość mieszamy.
W ciepłym mleku rozpuszczamy cukier i drożdże, odstawiamy do wyrośnięcia (warto na nie spoglądać od czasu do czasu, lubią uciekać).
W dużej misce łączymy mąkę, wyrośnięte drożdże i margarynę z jajkami i cukrem. Zarabiamy ciasto dodając w razie potrzeby trochę mąki.
Wałkujemy ciasto na grubość około 0,5 cm podsypując mąką. Układamy na jednym brzegu w odstępach co kilka centymetrów po kostce czekolady, przykrywamy czekoladę drugim końcem ciasta. Za pomocą szklanki wycinamy kółka, tak żeby czekolada zawsze była w samym środku (jeśli znajdzie się na brzegu kółka może wypłynąć podczas pieczenia).
Ciastka przekładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia zostawiając duże odstępy, żeby miały miejsce na wyrośnięcie.
Nastawiamy piekarnik na temperaturę 200 stopni.
Kieliszkiem wycinamy po trzy mniejsze kółka na każdą głowę świnki. Z jednego robimy ryjek – dziurki można wyciąć za pomocą słomki, z pozostałych dwóch uszy. Gotowe elementy przyklejamy do głowy świnki używając jak kleju roztrzepanego jajka.
Świnki wstawiamy do rozgrzanego piekarnika na około 15 min.
Oczy możemy zrobić z roztopionej polewy czekoladowej (dekorujemy przestudzone świnki) lub z czekoladowych dropsów (przyklejamy na ciepłe ciastka).
Smacznego! |