Witam Was w nowym tygodniu pracy zdalnej
Zadanie 1
Biblioterapia
Cele:
- zmiana nastroju i budowanie dobrego samopoczucia,
- wypełnienie czasu wolnego,
- uspokojenie i uwolnienie negatywnych emocji,
- pobudzenie ciekawości i wyobraźni,
Nie zależnie od tego ile mamy lat to w głębi wszyscy jesteśmy dziećmi, mam nadzieje że chętnie wysłuchacie bajki o sympatycznym bohaterze lubiącym miód, który dzisiejszego dnia ma swoje święto.
18.01 - Międzynarodowy Dzień Kubusia Puchatka.
Ćwiczenie 1
Kliknij na link i wysłuchaj bajki o sympatycznym misiu.
https://www.youtube.com/watch?v=FHa04WkYqX4
https://www.youtube.com/watch?v=MUKuEdwX5n0&t=2s
Po wysłuchaniu odpowiedz na pytania:
- Jak nazywa się las ,w którym mieszka Kubuś;
- Co jest przysmakiem misia,
- Jak ma na imię chłopiec przyjaciel Kubusia,
- Kto to jest kłapołuchy,
Ćwiczenie 2
>>>Praca w formie pliku PDF do pobrania<<< | |
>>>Praca w formie pliku PDF do pobrania<<< | |
>>>Praca w formie pliku PDF do pobrania<<< | |
>>>Praca w formie pliku PDF do pobrania<<< |
Witam!
Zadanie 2
Kształtowanie/ wspomaganie rozwoju poznawczego.
Kształtowanie umiejętności prawidłowego rozpoznawania bodźców wzrokowych.
Cele:
- Ćwiczenie pamięci wzrokowej;
- usprawnianie różnicowania prawej i lewej strony, góry i dołu;
- Umiejętność różnicowania bardzo podobnych obrazów wzrokowych;
- Rozwijanie logicznego myślenia;
Pobierz i wydrukuj karty pracy i wykonaj według polecenia.
Zadanie 3
Spacer po plaży zimą.
W poprzednim tygodniu odwiedziliśmy góry, a dzisiaj wybierzemy się nad nasze piękne morze.
Kliknij w link i obejrzyj nasze morze zimą.
https://www.youtube.com/watch?v=Mvbpzrb_9S8
https://www.youtube.com/watch?v=X0ofe5jfEiE
https://www.youtube.com/watch?v=QO3nwBHkVuQ
Zadanie 4
Trening Kulinarny- Rozgrzewająca zupa gulaszowa
Cele:
- Nabywanie umiejętności korzystania z przepisów,
- Kształtowanie prawidłowych nawyków dotyczących higieny i estetyki,
- Wyrabianie nawyku częstego mycia rąk,
- Rozwijanie sprawności manualnej i koordynacji wzrokowo-ruchowej,
- Nabywanie umiejętności samodzielnego przygotowania posiłku,
W sezonie zimowym organizm potrzebuje więcej energii na utrzymanie prawidłowej temperatury ciała. Wskazane jest spożywanie posiłków podawanych na ciepło. Organizm nie zużywa energii na podgrzanie pokarmów w żołądku, a ciepłe potrawy podnoszą temperaturę ciała i termogenezę poposiłkową. Skutkiem tego jest przyspieszenie metabolizmu.
W okresie zimowym mamy także większą ochotę na zupy, które ogrzeją nasz organizm od środka. Dodatkowo dostarczą nam witamin, składników mineralnych, które wzmocnią naszą odporność. Rozgrzewające zupy to idealny pomysł na dane obiadowe.
Sycąca i łatwa w przygotowaniu będzie zupa gulaszowa, która ogrzeje organizm i doda energii na drugą część dnia.
Przed przystąpieniem do pracy pamiętaj o;
- przygotowaniu stanowiska pracy i składników potrzebnych do przygotowania posiłku,
- obróbce wstępnej warzyw,
- bezpieczeństwie w czasie pracy
Kliknij w poniższy link i obejrzyj film instruktażowy jak przygotować zupę.
https://www.youtube.com/watch?v=Uh-Z41sFCpc
Zadanie 5
Ozdoby z recyklingu -Dbamy o Środowisko.
Cele:
- Rozwijanie kreatywności,
- Wzmocnienie koordynacji wzrokowo -ruchowej,
- Kształtowanie poczucia estetyki,
- Ćwiczenie mięśni rąk
Dzisiaj chciałabym Wam pokazać jak możemy dać " drugie życie"" plastikowej butelce, którą jest prawie w każdym domu. Zamiast wyrzucać butelki to spróbujmy zrobić z nich coś ciekawego, liczę na waszą kreatywność.
Przystępując do pracy pamiętajcie o zachowaniu bezpieczeństwa.
- Doniczki z butelek
- Kwiaty
- Skarbonka
- Stojak na biżuterię
Obejrzyj film instruktarzowy, może Ciebie zainspiruje.
7 kreatywnych pomysłów na ponowne użycie plastikowych butelek!| Doskonały - YouTube
30 KREATYWNYCH POMYSŁÓW Z PLASTIKOWYMI BUTELKAMI - YouTube