Zajęcia zdalne 14.12.-18.12.2020 Pracownia Gospodarstwa Domowego

Witam Was w kolejnym tygodniu naszej pracy zdalnej. Przygotowałam dla Was kilka zadań do wykonania w domu samodzielnie lub z pomocą bliskich.


Ćwiczenie 1

Trening umiejętności praktycznych- utrwalenie prawidłowych nawyków porządkowych


Cele:

  1. Uświadomienie potrzeby utrzymywania porządku wokół siebie;
  2. Kształtowanie czynności samoobsługowych i nawyków higienicznych;

Zbliżają się święta i  jest to czas na zrobienie przedświątecznych porządków. Zadanie dla Was to pomóc swoim bliskim w domowym sprzątaniu , możecie na przykład: odkurzyć, wytrzeć kurze, umyć podłogę. Wiem, że doskonale sobie poradzicie z tym zadaniem. Pobierzcie i wydrukujcie karty pracy.

1.Pokoloruj

  1. Zaznacz według polecenia jaki przedmiot nie pasuje do pozostałych
  2. dbamy o porządek według polecenia

POBIERZ I WYDRUKUJ!

>>>Praca w formie pliku PDF do pobrania<<<

POBIERZ I WYDRUKUJ!

>>>Praca w formie pliku PDF do pobrania<<<

POBIERZ I WYDRUKUJ!

>>>Praca w formie pliku PDF do pobrania<<<

POBIERZ I WYDRUKUJ!

>>>Praca w formie pliku PDF do pobrania<<<


Ćwiczenie 2

Trening kulinarny - przygotowanie - Przygotowanie soku z kiszonych buraków.


Cele:

  1. Kształtowanie prawidłowych nawyków higienicznych podczas przygotowywania posiłku;
  2. Wzmacnianie koordynacji wzrokowo - ruchowej;
  3. Wiara we własne siły.

Już nasze babcie znały zalety soku z kiszonych buraków przygotowywały go kilka razy w roku i przechowywały w spiżarni, stosując go profilaktycznie. Jedna szklanka soku dziennie wspiera procesy odbudowy flory bakteryjnej, kiszone buraki maja mocne działanie detoksykujące dlatego pity regularnie, poprawia koncentrację, dodaje energii, oczyszcza nasz organizm z toksyn i zbędnych produktów przemiany materii to bardzo ważne szczególnie w sezonie wzmożonych przeziębień. Oczyszczony organizm silniej walczy z wirusami, dlatego zróbcie go i pijcie codziennie.


Przed przystąpieniem do pracy pamiętaj o :

  1. przygotowaniu miejsca pracy.
  2.  obróbce świeżych warzyw
  3. bezpieczeństwie w czasie pracy nożem

Do przygotowania soku będziecie  potrzebować:

Składniki:

  • 2,5 kg buraków
  • 6 szklanek wody - 1500 ml
  • 2 łyżki soli
  • 4 spore listki laurowe
  • 6 ząbków czosnku lub pół małej główki
  • po płaskiej łyżeczce ziaren pieprzu i ziela angielskiego


Nie więcej niż 2,5 kilograma zdrowych buraków czerwonych umyj pod zimną, bieżącą wodą. Odetnij im oba końce i cienko obierz ze skórki. Polecam założyć wcześniej rękawiczki lateksowe, ponieważ sok z buraków mocno farbuje. Buraki pokrój w grubsze plastry i umieść w czystym (najlepiej dobrze wyparzonym) słoju lub naczyniu kamionkowym o pojemności minimum 4 litrów. W słoiku z plasterkami buraków umieść też cztery spore listki laurowe; po płaskiej łyżeczce ziaren pieprzu i ziela angielskiego; 6 ząbków czosnku lub pół małej główki czosnku. Czosnek można obrać i umieścić każdy ząbek osobno lub w przypadku młodego czosnku tylko umyć główkę i przekroić w poprzek. Do półtora litra (6 szklanek o pojemności 250 ml) przegotowanej i przestudzonej wody wsyp dwie łyżki zwykłej soli. Zamieszaj wodę, by rozpuścić w niej sól i wlej do słoika z plasterkami buraków i resztą dodatków. Woda powinna całkowicie przykryć buraczki. Jeśli wystają, to postaraj się lekko ubić je przy pomocy trzonka drewnianej łyżki lub też umieść w środku czysty spodeczek, który obciąży wypływające buraczki. Słoik ma być przykryty, ale nie tak szczelnie, jak przy dokręconej zakrętce. Jeśli masz słój z zakrętką, to przykryj go gazą a potem tylko zakrętką bez szczelnego dokręcania. Proces kiszenia trwa od pięciu do siedmiu dni. Po tygodniu cały sok przelej do wyparzonych słoików lub butelek z możliwością szczelnego zakręcenia soku z kiszonego buraka. Przelewaj tylko płyn, bez kawałków buraczków, listków laurowych, ziela, czy ziaren pieprzu. Szczelnie zamknięty sok z buraków kiszonych można przechowywać w lodówce nawet do 2-3 tygodni (bywa, że i dłużej). Taki sok używam głównie do picia, jednak można go tez śmiało dolać do gotowego barszczu czerwonego lub innej zupy z użyciem buraków.


Ćwiczenie 3

Trening dbałości o wygląd zewnętrzny - dobór odzieży do okoliczności i pory roku.


Cele

  1. Wdrażanie do nabywania umiejętności doboru ubrania do odpowiedniej pory  roku i pogody;
  2. poznanie rodzaju i faktur różnych ubrań;
  3. poznanie i nazwanie poszczególnych części garderoby;
  4. Wdrażanie zachowań prozdrowotnych.

Pobierz i wydrukuj karty pracy

  1. dobierz odpowiednie ubrania do pory roku
  2. dobierz w pary

POBIERZ I WYDRUKUJ!

>>>Praca w formie pliku PDF do pobrania<<<

POBIERZ I WYDRUKUJ!

>>>Praca w formie pliku PDF do pobrania<<<

POBIERZ I WYDRUKUJ!

>>>Praca w formie pliku PDF do pobrania<<<

POBIERZ I WYDRUKUJ!

>>>Praca w formie pliku PDF do pobrania<<<

POBIERZ I WYDRUKUJ!

>>>Praca w formie pliku PDF do pobrania<<<

POBIERZ I WYDRUKUJ!

>>>Praca w formie pliku PDF do pobrania<<<

POBIERZ I WYDRUKUJ!

>>>Praca w formie pliku PDF do pobrania<<<

POBIERZ I WYDRUKUJ!

>>>Praca w formie pliku PDF do pobrania<<<


Ćwiczenie 4

Historia Święta Bożego Narodzenia i tradycje z nim związane.


Cel:

Kształcenie właściwego stosunku do tradycji i zwyczajów świątecznych.


Święto Bożego Narodzenia to jedno z najważniejszych świąt, zaraz po Wielkanocy. Jest z nim związane wiele tradycji i zwyczajów. Zapraszam Was do obejrzenia filmu o historii święta jak również o tradycjach z nim związanych. Życzę miłego oglądania.

https://www.youtube.com/watch?v=jmdBVvP_wC8

https://www.youtube.com/watch?v=NDxbEH8MMFs&t=13s


Po obejrzeniu filmów, pobierz i wdrukuj karty pracy.

1.Wyklej plasteliną;

2.Wykonaj według polecenia


POBIERZ I WYDRUKUJ!

>>>Praca w formie pliku PDF do pobrania<<<

POBIERZ I WYDRUKUJ!

>>>Praca w formie pliku PDF do pobrania<<<

POBIERZ I WYDRUKUJ!

>>>Praca w formie pliku PDF do pobrania<<<

POBIERZ I WYDRUKUJ!

>>>Praca w formie pliku PDF do pobrania<<<

POBIERZ I WYDRUKUJ!

>>>Praca w formie pliku PDF do pobrania<<<


 Ćwiczenie 5

Ozdoby choinkowe z masy porcelanowej.


Cele:

  1. Rozwijanie sprawności manualnych.
  2. Koordynacja wzrokowo- ruchowa.
  3. Kształtowanie poczucia estetyki.
  4. Rozwijanie kreatywności i wiara we własne siły.

Trudno wyobrazić sobie święta bez choinki. Dzięki ubranemu drzewku dom nabiera magii, dlatego przystrajamy go różnymi ozdobami.  W sklepach możemy kupić różne ozdoby do dekorowania wybór jest ogromny, ale największą wartość mają te, które wykonamy własnoręcznie - one są bezcenne. Mam dla was propozycje do zrobienia takich ozdób z masy porcelanowej .


Do wykonanie masy porcelanowej potrzebujecie:

 Jedną porcję kleju wikol, taką samą porcję mąki ziemniaczanej, dwie łyżki cytryny oraz dwie łyżki oliwki. Ja użyłam jako miarki do kleju i mąki dwóch takich samych miseczek o pojemności 300 ml. De dekoracji możecie użyć brokatu, foremek o różnym kształcie i stempli silikonowych.

Instrukcja wykonania: 

Do dużej miski wsypujemy mąkę ziemniaczaną, wlewamy klej wikol, dodajemy dwie łyżki cytryny oraz dwie łyżki oliwki. Teraz wszystko razem mieszamy łyżką. Gdy ciasto zacznie się razem łączyć zagniatamy je dłońmi - pamiętajcie o rękawiczkach.



         Po kilku minutach masa porcelanowa jest gotowa do tworzenia dekoracji. Teraz należy ją schować  i zabezpieczyć do worka, ponieważ szybko wysycha .Jeśli masa klei się Wam do rąk lub podczas wałkowania przykleja się do blatu posypcie sobie dłonie lub blat niewielką ilością mąki. Masę jak już wspomniałam przechowujemy w szczelnie zamkniętym worku. Do wykonywania dekoracji ucinam tylko potrzebny mi w danym momencie kawałek. Ciasto wałkujemy i za pomocą foremek wycinamy dowolne kształty. Otwory do zawieszek wycinamy w łatwy sposób używając do tego słomki do napojów. Gotowe prace z masy porcelanowej suszymy na kartce około 12 godzin i nasze dekoracje są gotowe. Gotowe figurki możemy dowolnie pokolorować. Zachęcam Was do zrobienia własnoręcznych ozdób - to naprawdę nic trudnego, wiem że doskonale sobie poradzicie.


Rodzicu/ opiekunie zrób zdjęcie i prześlij do Nas - czekamy.


>>>powrót do menu praca zdalna<<<