Ależ ten czas szybko biegnie! Jeszcze kilka tygodni temu spędzaliśmy wolne chwile z piknikowym koszem na plaży, a teraz doświadczamy uroków (czasem również chłodu!) jesieni. Łapiemy każdy promień słońca – czy to na spacerze w parku, czy leśnych wędrówkach. O formę dbamy na siłowniach, które działają pod chmurką. O zdrowie dbamy również w domu – trudny czas pandemii to lekcja nowych nawyków. Maseczki, dystans i dezynfekcja – o tym pamiętamy co dnia. Mieszkanie częściej wietrzymy i ozonujemy. Wszystko, by było bezpieczniej!
Nie izolujemy się jednak zupełnie. To, co byłoby najgorsze, to stracić kontakt z innymi. Spotkania dają nam mnóstwo energii do działania. Tak było 7 października podczas wielkiego święta organizacji pozarządowych - w Filharmonii Koszalińskiej odbyła się siódma już uroczysta gala z okazji Koszalińskiego Dnia Organizacji Pozarządowych. Nie mogło nas tam zabraknąć, bowiem Polskie Stowarzyszenie na rzecz Osób z Niepełnosprawnością Intelektualną Koło w Koszalinie otrzymało główną nagrodę w kategorii Koszaliński Honorowy Lider NGO 2020. Ileż było radości!
W październiku pogoda lubi płatać figle. Gdy aktywność na świeżym powietrzu nie jest możliwa, motywację i zapał do działania wykorzystujemy pod dachem mieszkania treningowego. I odkryliśmy niezwykłe talenty aktorskie i kulinarne! Magda Gessler, Karol Okrasa i Jamie Olivier z pewnością byliby dumni, widząc naszą pierwszą produkcję filmową! Nie mieliśmy jeszcze śmiałości pokazać jej na antenie Kuchni+, ale… kto wie, co przyniesie przyszłość!
Marcin, Michał, Dorota, Monika i Karolina to specjaliści od najpyszniejszych naleśników. Potwierdziły to najwybredniejsze łakomczuchy, które dostały zaproszenie na kolację. A że nie jesteśmy samolubami i tym, co najlepsze lubimy i chcemy się dzielić, nagraliśmy film, w którym zdradzamy przepis na niebiańską potrawę. Efekt przerósł nasze najśmielsze oczekiwania! Dostaliśmy mnóstwo pozytywnych komentarzy i… próśb o więcej. Kto wie, może to początek cyklicznego programu kulinarnego…
Jak przekonywał George Bernard Shaw: „Nie ma bardziej szczerej miłości niż miłość do jedzenia”. A my dobre jedzenie uwielbiamy! Ostatnie smaki jesieni zamykamy w słoikach – zrobiliśmy sporo przetworów na zimę, jak choćby jabłka do przepysznej szarlotki. Specjalizujemy się również w kuchni włoskiej – kto spróbuje naszej pizzy, wykrzyknie: mamma mia! Może to właśnie pomysł, na kolejny inspirowany kuchnią film?
Projekt „DECYZJA + DOŚWIADCZENIE = AUTONOMIA” realizowany w ramach Konkursu „Kierunek AKTYWNOŚĆ” finansowanego ze środków PFRON. Umowa nr ZZO/000166/16/D z dnia 05 maja 2020 r. o zlecenie zadań w ramach art.36 ustawy o rehabilitacji zawodowej i społecznej oraz zatrudnianiu osób niepełnosprawnych. |
>>>powrót do strony głównej<<<