Zajęcia w pracowni gospodarstwa domowego 2025

Podczas wspólnych zajęć dwóch pracowni uczestnicy angażowali się w działania kulinarne, które miały na celu rozwijanie umiejętności manualnych, poznawczych oraz społecznych. Przygotowywaliśmy świderki ziemniaczane oraz świeżą surówkę warzywną, inspirując się azjatyckim sposobem krojenia – techniką wymagającą precyzji, skupienia i współpracy.


 


Zajęcia sprzyjały rozmowie o właściwościach warzyw, ze szczególnym uwzględnieniem batatów. Poruszano temat roli skórki jako naturalnej ochrony przed czynnikami zewnętrznymi, zwracając uwagę na możliwość kumulacji pestycydów właśnie w tej części rośliny. Dyskusja prowadzona była w sposób przystępny, aktywizujący uczestników do dzielenia się własnymi obserwacjami i doświadczeniami.

Zajęcia wspierały:

  • integrację grupy poprzez wspólne przygotowywanie posiłku,

  • rozwój motoryki małej podczas krojenia i obróbki warzyw,

  • wzmacnianie samodzielności i poczucia sprawczości,

  • świadomość zdrowego żywienia i bezpieczeństwa przy przygotowywaniu produktów spożywczych.


Polecamy:

KLIKNIJ NA BANER I DOWIEDZ SIĘ WIĘCEJ
 


>>>powrót do aktualności 2025<<<